Üdvözöljük a kunmadarasi repülőtér honlapján!

Pályázatok 2015
Fejezetek a kunmadarasi repülőtér történelméből.


„1944. június 14-én a Luftwaffe igényeinek megfelelő repülőteret kezdtek építeni a nagyközség mellett. Ismeretlen gépek a szövetségesek részéről augusztus 21-23. között bombázták a települést, lehet, hogy tévedésből. A visszavonuló németek felrobbantották a betonpályát, de az idetelepülő szovjet csapatok rendbe hozták azt.
1950-51 között teljesen új építkezésbe fogtak a magyar szervek: ekkor készült el a 2500 méter hosszú betonpálya és a gurulóutak is. 1951 májusában itt hozták létre a Magyar Légierő új vadászhadosztályát, amelynek első ezrede még abban az évben megkapta MIG-15-öseit. 1951. november 4-én maga Rákosi Mátyás és Farkas Mihály is meglátogatták a bázist.
1956 novemberében szovjet tankok sorakoztak fel a pályán. Még abban a hónapban Tökölről áttelepült ide az ottani bombázóezred, s ettől kezdve 1991-ig szovjet repülőtérként üzemelt a terület. A folyamatos infrastruktúra-bővítések során Kunmadaras Közép-Kelet-Európa legnagyobb katonai repülőtere lett. A területet 1991. május 10-én adták át a magyar félnek.“

Forrás: Vándor Károly: Légierő társbérletben, VPP Kiadó, Dunakeszi, (2013)

Ágazatok

Galéria

A repülőtér 1. portaépületének felújítása.Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Portaépület felújítása

Letölthető dokumentumok

   Tűzvédelmi Szabályzat
  Házirend

Lap tetejére